Janerikfinskas Herättää keskustelua Suomen nykytilasta ja siitä mihin suuntaan maata pitäisi viedä.

Ihmisen paras ystävä vaarallinen ja ei vaarallinen !

Katsoin YLE:n MOT - dokumentin ja järkytyin ns. vaarallisten koirien hyökkäyksistä ihmisten kimppuun. Suomen EU - jäsenyyden myötä tuli mahdolliseksi ja luvalliseksi vaarallisten koirien tuonti Suomeen lemmikeiksi. Samaan aikaan kuitenkin unohtui jotain nimittäin lainsäädäntöä ei muutettu koskemaan uusien koirien tuontia.

Tätä koskevat lait ovat auttamattomasti jäljessä siitä miten niiden pitäisi olla. Se on selvää, että vahinkotapauksissa vastuu on aina naruntoisessa päässä. Olen kuitenkin itsekin törmännyt suoranaiseen välinpitämättömyyteen vaikka kouluttaa isoa koiraa niin jotta se tottelee omistajaa / isäntäänsä.

Olen myös törmännyt siihen, että lain vastaisesti pidetään koiria, amerikanpitbullterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri, bullmastiffi, bullterrieri irrallaan vaikka laissa on selkeästi, että koira on pidettävä kytkettynä. Silti lakia ei noudateta.

Mielestäni lainsäädäntöä on aika muuttaa siten ettei kuka tahansa voi ottaa kyseisiä koiria jos ei pysty kantamaan niistä vastuuta ja huolehtimaan siitä, että koira saa tarvittavan koulutuksen käyttäymiseen ja tottelevaisuuteen. Myös mahdollinen koirakortti ja lupa hankkia vaaralliseksi luokiteltu koira on paikallaan. Myös pakollinen kuonokopan pitäminen vaikka ruuhkaisissa paikoissa olisi enemmän kuin paikallaan. Yksi keino olisi myös sisällyttää lakiin koiranpitokeilto henkilölle jonka koira toistuvasti hyökkää ihmisen kimppuun.

Myös koirien maahantuonnin rajoittaminen tulisi olla mahdollista jos muu ei auta. Katso myös MOT-dokumentti.

"Joissakin Euroopan maissa on kielletty vaarallisiksi arvioituja koirarotuja. Saksan Berliinissä koiralainsäädäntö on erityisen tiukka: amerikanpitbullterrierin, amerikanstaffordshirenterrierin ja tosan maahantuonti ja jalostus ovat kiellettyjä. Kaikkien listalla olevien rotujen pito vaatii omistajalta ja koiralta suoritettua "koiranpitokorttia".

Nämä kaksi ryhmää muodostavat Berliinin ns. mustan listan. Mustalla listalla olevia koiria tulee julkisilla paikoilla pitää remmissä ja kuonokopassa. Koirien tulee lisäksi kantaa pantaa, jossa tunnuksena on vihreä riipus."

Berliinin "musta lista"
 1. amerikanpitbullterrieri
 2. amerikanstaffordshirenterrieri
 3. bullmastiffi
 4. bullterrieri
 5. dogo argentino
 6. espanjanmastiffi
 7. fila brasileiro
 8. mastiffi
 9. napolinmastiffi
 10. tosa inu
 11. bordeauxindoggi*
 12. staffordshirenbullterrieri*

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/27/berliinin-mustan-listan-koirarodut

"MOT on koonnut listan haastavista koiraroduista käyttäen pohjana tietoja niistä roduista, joita on Euroopan maissa luokiteltu vaikeasti hallittaviksi tai jopa vaarallisiksi."

Rotujen tuonti Suomeen

amerikanstaffordshirenterrieri
tuontikoiria 1985 ja 1986, ensimmäiset pentuerekisteröinnit 1987

bullmastiffi
rekisteröity vuonna 1959

bullterrieri
tuontikoira 1961, sillä pentu 1964

cane corso
tuontikoira 1999, pentue 2000

dogo argentino
tuontikoiria 1989

bordeauxindoggi
tuontikoiria 1989, pentue 1991

fila brasileiro
tuontikoiria 1992

mastiffi
tuontikoira 1978

espanjanmastiffi
tuontikoira 1984

napolinmastiffi
tuontikoira 1985

kanariandoggi
tuontikoira 2003

mallorcandoggi
tuontikoira 2001

staffordshirenbullterrieri
tuontikoira 1964, pentue 1965

tosa
tuontikoira 1997

 • Lähde: rekisteröintimäärät ja tuontivuodet, Kennelliitto

Muutoksia on tehtävä turvallisuuden kannalta on tärkeä, että lainsäädäntöä muutetaan koska ihmisten turvallisuus on taattava.

 

Jan Finskas pj Itsenäisyyspuolue Uudenmaan piiri ry. Itsenäisyyspuolueen Euroopan parlamenttivaalien ehdokas 2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Pelkään vaarallisia koiria. Rajoittaa hiukan.

Varmaan tuo omistajalleen turvaa. On kuitenkin pitkälle nollasummapeli.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koira-ajokortti kaikille jotka hankkii koiran. Ja ei saa edes pikkubuudelia rotiin ei voi saada isompaa koiraa koskaan haltuun.

Sellainen koira kuin omistaja. Itsellä maailman paras koira. Helpo, ei tarvinnut juuri mitään koulutusta. Viisas otus.

Jussi Rautakorpi

Kyllä. Suomi tarvitsee ennen kaikkea lisää lakeja ja säädöksiä. Herra paratkoon jos virkamiehiltä työt loppuisivat. Koiran ajo-opettaja professuuri ja yliopistotasoinen koulutus on myös aloitettava välittömästi. Puolivuosittain pitää poliisilaitokselta hakea todistus, ettei koiraa syytetä mistään pahoinpitelyistä ja toimitettava kunnan virastotalolle sekä Kelaan kolmena kopiona. Tämän lisäksi tarvitaan koiratarkastaja joka käy kotikäynnillä vähintään vuosittain laatimassa psykologisen analyysin koiran mielentilasta. Tätä varten perustetaan yliopistoon myös tämän alan professuuri ja koulutus. Koiria ei myöskään saa pitää kotonaan kuin vakuutusyhtiön hyväksymissä lukituissa komeroissa. Vrt. asekaapit. Mutta ennen kaikkea, on koiranpitoon haettava lääkärin todistus ja poliisilta lupa koiran ostamiseen. Koiran hankittuaan, pitää se käydä arvoituttamassa poliilaitoksella jotta voidaan olla varmoja että lupa ja koira kohtaavat. Tämän jälkeem sitten vain nauttiman ihmisen parhaan ystävän seurasta!

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Valitettavasti jos homma ei toimi niin kuin pitää täytyy lakeja uudistaa se on täysin normaalia käytäntöä. Myös rangaistuspuolta tulee aika ajoin uudistaa. Ei lakeja uudisteta sen vuoksi jotta jokainen virkamies saisi palkan vaan sen takia, että on säännöt miten toimitaan jos ongelmia tulee tai ohjeet kuinka pitää toimia.

Jussi Rautakorpi

Pakollisin tutkapannoin varustettujen koirien omistajat ostavat kunnalta ns. lenkitysalueen. Virkamies määrää alueen koon ja sijainnin. Alue voi myös sijaita kohtuullisen matkan (n. 80 km:n päässä) kotoa. Vuosimaksua vastaan kyseisellä alueella saa lenkittää koiraansa ei ruuhka-aikoina kello 19:00 - 04:00. Alueen ylittämisestä seuraa sakko. Samoin aikarajan rikkomisesta. Auto täytyy myös katsastaa erikseen koiran kuljetukseen soveltuvaksi niihin kuuluvine pakollisine varusteineen. Myös talutushihnan tulee olla vakuutusyhtiön hyväksymää mallia.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Britannia ja myös Saksa ovat tehneet oikein. Aivan eri on on ottaa lemmikkiksi koira joka on siihen tarkoitettu ja toinen asia on ottaa vahtikoira jota ei ole tarkoitettu lemmikiksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ihmisen vaarallisin ystävä on aviopuoliso. Väitän, että koirien tappamat eivät yllä perhesurmien lukuihin.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Perhesurmat on asia erikseen eikä siinä ole osaa tai arpaa koirilla. perhesurmat kertoo siitä kuinka huonosti asiat hoidetaan viranomaisten välillä Suomessa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miten viranomaiset liittyvät perhesurmiin?

Ilkka Huotari

Aseetkaan ei tapa, vaan niiden omistajat. Silti aseiden saantia kannattaa rajoittaa, koska ihmisiin nyt ei vain voi luottaa.

Kantolupa toki osaratkaisu, mutta ei täydellinen. Joitain asetyyppejä ei saa ollenkaan.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Asetta pitää elävä ihminen, ei mikään muu olento joten niin ei voi edes verrata.

Ilkka Huotari

Koiraakin pitää elävä ihminen?

Ehkä vertaus oli hieman epäselvä, se oli vasta-argumentti sille, että koiran omistaja on aina vastuussa ja tilanteen herrana. Ja että koira-ajokortilla ongelmat ratkeaisivat. Ja että se ei ole koiran vika, jos koira puree/hyökkää, vaan omistajan.

No, tuskin ratkeaisivat, millään luparatkaisuilla ei ihmisen vaillinaisuuksia saada täysin ratkaistua, vaan koiran omistustakin voidaan joutua tiukentamaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #11

Koira-ajokortti ei toki vahinkoja lopeta. Ei autokorttikaan ole liikenneturmia lopettanut.

Mia Reila

Hysterian luominen tiettyjä rotuja kohtaan on aivan turhaa!
Johan sekin selvitettiin,että nuo MOT:in antamat luvut koirien aih.kuolemistakin on valetta!

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128864632513...

"Olen myös törmännyt siihen, että lain vastaisesti pidetään koiria, amerikanpitbullterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri, bullmastiffi, bullterrieri irrallaan vaikka laissa on selkeästi, että koira on pidettävä kytkettynä. Silti lakia ei noudateta."

Hei oikeasti JAN!! miksi tuohonkin kirjoitukseen piti vetää tietyt rodut mukaan? laki koskee kaikkia koiria rotuun/roduttomuuteen katsomatta,MYÖS niitä puudeleita ja seropeja (=sekarotuiset piskit)! aika köyhä veto!

koko dokumentti oli huonosti tehty,revitty kasaan säikeistä,jotka eivät millään tavalla liittyneet toisiinsa (ulkomailla tehdään näin),sitten klippi naisesta Suomessa jonka kättä on koira purrut.Sitten kuvia näistä "vaarallisista" roduista.. eikä tietenkään niistä normaalissa olotilassa vaan sellaisia,missä sattuvat näyttämään hampaita ottaen kuvat täysin pois aiheyhteydestä.Kaiken päälle vielä näytetään you tube videoita "katsokaa miten tuon rotuinen koira puree",esim. selittämättä onko kyse suojelukoulutuksesta,jolloin puruttamassa on AMMATTILAINEN ja lajiin kuuluu koiran HALLINTA,josta nyt kaikki niin kovati huutaa! näin saadaan taas lietsottua hysteriaa sillä,että tittyjä rotuja systemaattisesti opetetaan puremaan ja hyökkäämään toisten päälle!
Myöskään missään kohtaa "dokumenttia" ei haastateltu tai kysytty omistajien mielipidettä/kokemuksia roduista,joten siitä jäi hyvin rasistinen ja yksipuolinen kuva.

Oikeasti agressiivisimpien koirien listaa johtavat pienet koirat,jotka eivät ylitä uutiskynnystä,niistä ei viitsitä tehdä ilmoituksia tai mikä huolestuttavinta,niiden puremista pidetään jopa hauskana ja hyväksyttävänä! enemmän noita huonosti koulutettuja,muita koiria provosoivia "pikkufifejä" näkee liikenteessä kun isoja koiria.Tottakai iso koira saa pahempaa jälkeä aikaiseksi kuin iso,mutta purema on purema rotuun katsomatta.

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fveikk...

Rotujen kieltäminen taas johtaisi mustan pörssin kauppaan ja siihen,että tehdään mixejä,jolloin koiria ei hankita virallisislta kasvattajilta,jotka edes voivat yrittää karsia huonoja hakijoita ja valvoa minne koirat menevät.
Koira ajokorttia en pitäisi huonona ratkaisuna minkään rodun kohdalla.
Ja kuten SKL sanoi,suomessa ei ole erikseen määritelty "taistelukoiria" kaikki ovat samalla viivalla,joten meillä on täällä vain koiria ;)toiset rodut vain voivat olla vaikeammin hallittavissa ja tarvitsevat enemmän koulutusta kuin toiset.
Loppujen lopuksi vika on kuitenkin hihnan toisessa päässä,sillä mikään koira ei synny agressiivisena.Koiraa ohjaa koulutus,rajat ja NIIIN tärkeät nuorena saadut kokemukset.

Ilkkakin varmaan tietää,että suurin osa pahoinpitelyistä/tapoista/murhista Suomessa tehdään TERÄ-aseilla,ei niillä pyssyillä.Tässäkin tapauksessa pitäisi siis ihmisiltä takavarikoida leikkuuveitset,leikataan sitten mitä tarvitsemme muovisilla,vai pitäisikö olla ihan erilliset luvat kun lähtee ostamaan fileerausveistä? ;)

Loppupeleissä suosittelen kaikkia ensin tutustumaan HENKILÖKOHTAISESTI kyseisten "taistelukoira" rotujen edustajiin,eikä luottamaan sokeasti median suoltamaan p*****N ja vääristelyyn (joka on jo saanut aikaiseksi hysteriaa,joka on aih.mm,että "dokkarin" esittämisen jälkeen vanhemmat eivät päästä lapsiaan vierailemaan/leikkimään koteihin jossa näitä "vaarallisia koiria".koirien myrkyttäjät saaneet taas tuulta purjeisiin ja kys.rotujen omistajat ovat saaneet jopa suoria/epäsuoria UHKAUKSIA,ja vain koska omistavat jonkun mainituista roduista)

Muistetaan kuitenkin ihmiset seuraava:
Ihmisten vaarallisin ystävä on toinen ihminen.

Ilkka Huotari

"Hysterian luominen tiettyjä rotuja kohtaan on aivan turhaa!"

Niinkö? Tässä nopea googlaus dogo argentinosta:

http://yle.fi/uutiset/kuonokopat_vihaisille_koiril...
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011121914971132_u...
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pihalta-juossut-...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/341294/Koira+puri...
http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/koirat_hy...

"Rotujen kieltäminen taas johtaisi mustan pörssin kauppaan ja siihen,että tehdään mixejä"

Whether your dog is a banned type depends on what it looks like, rather than its breed or name.

https://www.gov.uk/control-dog-public/banned-dogs

Mia Reila

Dogo Argentino ja Dogo Canario ovat 2 eri rotua ;)

Missä kirjoitus esim.siitä,että kaverini Dogo Argentino on pelastanut ihmishengen(lenkillä ollessa ilmoitti naapuritalossa tulipalon).Ei tainnut ylittää uutiskynnystä?

Missä puhutaan siitä,että rodulla harrastetaan Suomessa myös melko paljon pelastuskoiratoimintaa?

http://www.youtube.com/watch?v=iVej2NmLfdg

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

On niistä varmasti hyötyä, mutta nyt keskityttiinkin haittoihin...

Mia Reila Vastaus kommenttiin #21

http://yle.fi/uutiset/perheen_lemmikki_sai_tappotu...

Eli Tanskan malli vaan käyttöön!

SINÄ keskityt haittoihin,minä hyötyihin ;)
Miksi rodusta ei saisi sanoa mitään positiivista,koska sitä on ja paljon! miksi saisi kertoa vain negatiivisista asioista ja lietsoa rotuvihaa? naurettavaa.

Eipä olisi ylittänyt uutiskynnystä sekään kun mun edesmenneen uros bokserin kimppuun hyökkäsi 2 keskik.villakoiraa.
Metsäpolulla 3 ihmistä+nämä 2villistä pitkällä flexillä.Pyydän heitä jo pidemmän matkan päästä ottamaan koirat lyhyemmälle,koska olivat selkeästi epävarmoja ja elekieli kertoi siitä,että voivat päälle tulla.
Minulla oli oma koira lyhyellä hihnalla käskyn alla vieressäni,mutta mitä tapahtuu? kun nämä puudeli omistajat ovat lähes kohdalla päästävät hihnat pitkälleen ja koirat ampuvat suoraan kiinni oman koirani naamaan!
Ottavat pian koiransa pois (kts.syliin),eivät pahoittele vaan jatkavat matkaa koko ajan puhuen kovaan ääneen "mennään pois ennen kuin tuo vihainen tappajakoira syö teidät".
Oma koirani (hyökkäyksen uhri) ei missään vaiheessa ollut agressiivinen,edes hyökkäyksen aikana/jälkeen ja kökötti koko tapahtuman jälkeen edelleen vieressäni kuono verta valuen!

Jos koirani olisi puolustanut itseään ja satuttanut näitä pieniä koiria (luultavasti olisivat hengettömiä),niin kyllä olisi joka saamarin sanomalehti taas huudellut vihaisesta bokserista,joka metsäpolulla hyökkäsi viattomien puudelien kimppuun!

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

"Eli Tanskan malli vaan käyttöön!"

Joo, no onhan tuo aika kohtuutonta, jos se oli ensimmäinen kerta ja tilanteessa missä "yritti ottaa keppiä sen suusta".

Jos se olisi hyökännyt ilman provosointia, arvaamattomasti, tilanne voisi olla toinen. Silloin kai sitä voisi pitää vaarallisena.

"Miksi rodusta ei saisi sanoa mitään positiivista,koska sitä on ja paljon!"

No kerropa, miksi näitä 'suuremman riskin' koiria pitäisi saada pitää? Pitää ottaa huomioon, että ihmisiin ei voi useinkaan luottaa - koiria saatetaan käyttää väärin, otetaan väärin perustein. Ehkä itsepuolustusta varten? Silloin on jossain jotain muuta vikaa, jos koira pitää ottaa suojelemaan itseään. Puhumattakaan, jos koira otetaan pelokkeeksi tai 'aseeksi'.

Ruotsissa kai tässäkin ollaan pidemmällä (valitettavasti): The ban is being seen as a means of tackling the problems surrounding 'fighting dogs', especially in cases where they are owned by known criminals.

Mikä on se hyöty, mikä kumoaa haitat?

Mia Reila Vastaus kommenttiin #23

Väärissä käsissä mikä vain eläin on vaarallinen(vaikka sitten ihan hevonen tai lehmä).

Miksi ei saisi pitää? juu,ei kaukkaria mihinkään rivariin tai kerostaloon pitäisi hommatakaan,mutta maalla pihavahtina tai lammasvahtina menee oikein hienosti.
Monet työkoirat taasen käyvät hyvin moneen harrastukseen pelastuksesta,jälkeen,tottikseen ym,ym.
Pääasiassa kasvattajat yrittävät saada kasvattinsa asiantunteviin koteihin ja tarjoavat apua jos kiperiä tilanteita ilmenee.Mutta koska ihmiset osaavat myös hyvin valehdella,ei kaikki koirat aina päädykkään sinne minne pitää ja sille meistä ei voi kukaan yhtään mitään.Monia tietty rotu kiinnostaa ja halutaan tietyn tyyppinen koira.Tässäkin taas silti painotan enemmän VALISTAMISTA koiran hankinnassa kun rotujen kieltoa.

Eihän monet ihmiset osaa lapsistaankaan pitää huolta,tehdään niitä väärin perustein ja monista kasvaa aikapommeja ja tappajia.Jokainen voi silti hankkia lapsen jos niin haluaa.Narkkaria ja juoppoa raskaana olevaa äitiä ei voi edes määrätä pakkohoitoon.Pitäisikö nyt sitten alkaa kehittää myös "lapsi ajokorttia" ja kieltää tietyn tyylisiltä ihmisiltä lapsenteko?

Pienikin koira voi olla esim.pienelle lapselle hengenvaarallinen (oletko ikinä kurkannu esim.mäykyn suuhun ja tutkaillu purukalustoa)? on nimittäin voimakkaampi ja pahempi kuin monella keskikokoisella koiralla ja käyttötarkoitus tuollakin rodulla on mennä luoliin ja tappaa ja repiä saalis (mäyrät,ketut) ja onpa koiraa käytetty ennenvanhaan myös verisissä "mäyrätappeluissa",eli tappelukoira tuokin ;)

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200807077911085_u...
http://www.sathy.fi/mediamyytti.htm#totuus
http://www.dogbiteclaims.co.uk/dangerous-breeds.html
http://www.dog-obedience-training-online.com/dog-b...

No hohhoh! jos Ruotsissa tunnetut rikolliset pitää näitä "taistelukoiria" niin tuskin ne on niitä toko kavereiksi alunperinkään hankkinut ja koulutuskin on sitten varmaan sen mukainen? ja tuskin on puhtaita tai tunnetuilta rodun kasvattajilta hankittu? eikä kyllä varmaan mitkään lait näitä rikollisia estä kasvattamasta tai pitämästä näitä koiria jos he niitä haluavat ja käyttävät esim.koiratappeluissa!Koiratappeluissakaan eivät kaikki kaikki koirat tappele.Heikommat ja kiltimmät luonteet joutuvat "harjoittelu" koiriksi,jotka muut koirat repivät riekaleiksi "harjoitellessaan".
Nartuilta revitään hampaat suusta tai hakataan sisään,jotta "kisa" uran jälkeen toimivat pentukoneina,eikä narttu voi pistää hanttiin pakkoastutuksessa.

Myös ison statuksen omaavat julkkikset ovat näistä jääneet kiinni mm.Michael Vick
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Kuitenkin ihmisten avulla ja vapaaehtoisten koirayhdistysten ansiosta moni näistä "taistelukoirista" sai uuden mahdollisuuden ja monet ovat päässeetkin uusiin koteihin.
http://www.youtube.com/watch?v=F3y6v2G97pg
Tuossakin vahvistuu se,että koira ei ole paha,vaan ihminen.

Myös oma nykyinen urokseni tuli minulle kun entinen omistaja oli sitä hakannut,pitänyt nälässä ja ilman liikuntaa.ESY olisi koiran lopettanut,mutta koiran kasvattajan kanssa keskusteltuani päätin antaa sille uuden mahdollisuuden.Helppoa ei ole ollut,paljon on koulutusta ja hermoja vaadittu,mutta on aivan uskomatonta miten tuo koira kaiken kokemansa jälkeen edelleen luotta ihmisiin!
Luennetestissä hyökkäyksessä puolusti minua selkeästi,mutta lopetti hyökkäyksen ja käyttäytyi ystävällisesti heti kun hyökkäys loppui."seinä" osiossa olisi ottanut mielummin hyökkääjältä turpiin kun käynyt kiinni.
Kaikkea tuosta koirasta ei voi ikinä korjata ja varmuuden välttämiseksi en sitä pienten lasten kanssa päästäkkään touhuamaan.Minä kuitenkin tiedostan koiran rajoitukset,enkä päästä sitä tilanteisiin,jossa jotain voisi käydä.

Tämäkin koira on ollut silti mukana mm.rauniotreeneissä ja haussa.Hienosti etsii ihmiset ja nauttii ihmisten kanssa touhuamisesta,olematta millään tavalla agressiivinen.Hienosti toimii myös meidän 3koiran laumassa.On sitä käytetty jopa näyttelyissä,ja sielläkin on miehetkin saanut tunkea kättä suuhun ja nykiä palleja.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Nyt tuli taas niin paljon tavaraa että...

"Narkkaria ja juoppoa raskaana olevaa äitiä ei voi edes määrätä pakkohoitoon."

Kaitpa tätäkin on pohdittu:
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/P%C3%A4ihd...
http://www.soininvaara.fi/2009/02/07/raskaana-olev...

Menee vähän ohi aiheesta.

"Mutta koska ihmiset osaavat myös hyvin valehdella"

Niin, sanoin tässä keskustelussa ainakin pari kertaa jo, että ihmisiin ei voi luottaa, ja ihmisten vaillinaisuuksien takia näitä sääntöjä pitää olla.

Kysehän on ihan siitä minkälaiset ihmiset niitä ottavat, kuinka paljon, ja millaisia ongelmia niistä tulee. Jos ihmiset eivät osaa niitä pitää, asialle pitää tehdä jotain - niin yksinkertaista.

"Tuossakin vahvistuu se,että koira ei ole paha,vaan ihminen."

Ihmistähän tässä on pääosin syytettykin, ts. 'ei voi luottaa'.

Mia Reila Vastaus kommenttiin #26

Mutta silti koiran pitää kärsiä niistä muutamista osaamittomista?

Arvasin,että tuohon vedotaan,mutta kyllä lapsen hankinta menee periaatteessa käsi kädessä koiran hankinnan kanssa,erona vain se,että kasvattajat katsovat tarkemmin mihin koiransa laittavat,kun ihmiset vaan lisääntyvät jos niin parhaakseen näkevät ilman sen suurempaa valvontaa (kunnes jotain käy tai joku tekee ilmoituksen),jos jokin menee muksulla vikaan ja aikuisena tulee vaikka kouluampuja,niin sehän on vain yhteiskunnan vika,ei siinä aleta vanhempia sormella osoittamaan (niitä muutamaa hysteerikkoa lukuunottamatta).

Koirien aih.vahingot ovat loppujen lopuksi yksi kärpäsenpaska tässä maassa verrattuna mihinkään muihin tahallisiin/tahattomiin onnettomuuksiin.Kuinka paljon Suomessa vuosittain ihmiset vahingoittavat/tappavat toisiaan? känniläiset ajaa jonkun päälle? joku tapattaa itsensä rekan alle? Kaikki on suhteellista.

Kirjoituksestasi saa koko ajan sen kuva,että vaikka olet puhuvinasi "ihmisessä on vika","ihmisiin ei voi luottaa",mutta kuitenkin vastauksesi ongelmaan olisi ainoastaan tiettyjen rotujen kieltäminen?(joka aih.myös rotujen tappamista ja ihmisten joutumista vaaraan jos jonkun mielestä rotu edes muistuttaa kiellettyä kts.ed tekstin linkki,jossa näkee mitä rotuviha saa aikaan) ei ihmisten rankaiseminen huolimattomuudesta tai opettaminen/ohjaaminen.mä haluan tosiaan siihen listaan sitten myös mäykyt ja muut suurta agressiivisuutta osoittavat pikkukoirat,katotaan mikä haloo siitä tulee.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

"Mutta silti koiran pitää kärsiä niistä muutamista osaamittomista?"

En ymmärrä mikä koira kärsisi jos Suomessa olisi tuo laki.

"Kirjoituksestasi saa koko ajan sen kuva,että vaikka olet puhuvinasi "ihmisessä on vika","ihmisiin ei voi luottaa",mutta kuitenkin vastauksesi ongelmaan olisi ainoastaan tiettyjen rotujen kieltäminen?"

Niin, koska se on ainoa toimiva keino.

Tässä on ehdotettu koira-ajokorttia, ja itse olet ehdottanut: "kasvattajat katsovat tarkemmin mihin koiransa laittavat"

Mutta kun ne ei ole tarpeeksi tehokkaita. Ihmiset valehtelevat, kuten sanoit itsekin.

"mä haluan tosiaan siihen listaan sitten myös mäykyt ja muut suurta agressiivisuutta osoittavat pikkukoirat,katotaan mikä haloo siitä tulee."

No laitetaan listaan kaikki rodut, joista näyttää tulevan vastaavia ongelmia?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En tiedä mikä siinä on niin vaikeaa. Nykyään koiranomistajia hemmotellaan sadoilla rotuvaihtoehdoilla vailla mitään rajoituksia.

Seurakoira seuraksi, työkoira työhön. Kohtalaisen yksinkertaista.

Ei kai kukaan voi väittää että ei voi elää lähiössä ilman jotain kolossaalista laumanvartijarotua, jonka paikka on vuoristossa taistelemassa suurpetoja vastaan? Koirakin olisi varmaan onnellisempi, jos saa tehdä sitä mihin se on jalostettu. Ne ovat fantastisia - käyttötarkoituksessaan.

Ymmärrän että koiranomistajat ovat herkkähipiäisiä rotujen leimaamisesta, koska monella itsellään menee rodun kuin rodun kanssa hyvin. Jotain ratkaisuja saisi kuitenkin tulla. Olen ihmetellyt jo vuosia, miksi erikoisuuden tavoittelu tai "haasteen haluaminen" voivat olla perusteita esim. kovan luokan työkoiran tuomisesta kotikoiraksi asutuskeskukseen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maassamme lakeja ja asetuksia jo liialti. Koiriin voimme asettaa kuitenkin yhden yksinkertaisen lain. Isäntäsä täysimääräisesti koiransa teoista vastatkoon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minulla on kaksi tanskandogia ja hyvin läheisiä kokemuksia belgianpaimenkoirista malinoise linjasta,dobermannista ja cane corsosta. Yksi asia yhdistää..jokainen näistä oli säyseä ja mukava seurakoira,mutta tietty omalla luonteella höystettynä kuten olettaa saattaa.

Pointtini on siis,että se on melko turhaa kieltää joku rotu..paitsi,jos rotu on jalostettu jo pilalle kokonaisuudessaan.Silloin ehkä ymmärtäisin asian. Enemmänkin pitäisi olla kiinnostunut kasvattajista ja siitä kenelle ja millä perustein koiria luovutetaan. Mikäli _tässäkin_ asiassa raha on ainoa joka ratkaisee,niin harmeja saadaan tulevaisuudessakin seurata.

Martti Laines

Olemme juuri todistamassa uuden käsitteen syntymistä: kukkahattusetä.

Toimituksen poiminnat