Janerikfinskas Herättää keskustelua Suomen nykytilasta ja siitä mihin suuntaan maata pitäisi viedä.

EU haluaa kieltää muovikassit kokonaan vai vaihtoehtoja tilalle ?

  • Pienet muovikassit hedelmä-ja vihanneskäyttöön useimmiten
    Pienet muovikassit hedelmä-ja vihanneskäyttöön useimmiten
  • uusiomuovista tehdyt
    uusiomuovista tehdyt

Uusia kieltoja tai mitä hullumpia rajoituksia on tämän tästä tullut EU:sta. Nyt oltaisiin kieltämässä muovikassit mikä ei ole järkevää koska mitään ei ole esitetty tilalle ? Ratkaisuksi voisi esittää monelaista vaihtoehtoa.

Kuitenkin yksi tulee mieleen ja silloin niin pieniä muovikassesja kuin isojakaan tai ns. vihanneskasseja ei tarvitse keiltää kokonaan. Kierrätetään muovikassit tekemällä niistä pantillisia kutn pulloista ja tölkeistä. Arvo voisi vaihdella sen mukaan kuinka iso kassi onkaan. Hedelmä -ja vihanneskassi voisi olla pienin arvoltaan ja mitä tukevampi niin sen parempi pantti hinta.

Tarvittaisiin lisäksi näitä vastaanottava kone jossa on viivakoodi lukija ja imurimainen osa jonne pussit syötetään. Tämä säästäisi varmasti pitkässä juoksussa ympäristökuormituksesta. Uskon ettei luontoon päätyisi niin paljon muovikasseja ja tietoa uudesta kassien palautuksesta mainostettaisiin laajasti.

Sen jälkeen keirrätys tulisi pakolliseksi ja jokaisessa muovikassissa tulisi olla palautuskoodi ja panttihinta jotta jokainen tietää muovikassista saatavan rahaa.

 

"Muovipussien käyttö vaihtelee unionissa maittain. Koko unionissa (EU-27) käytetään keskimäärin 198 muovikassia asukasta kohden vuodessa. Eniten muovikasseja käyttävät bulgarialaiset, he kuluttavat jopa 421 pussia vuodessa. Säästeliäimmin pusseja käyttävät irlantilaiset, joilta kuluu 18 kassia vuodessa, kertoo saksalainen Der Spiegel."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1383535318778

 

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/eu+julistaa+ohuet+muovikassit+pannaan/...

 

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1053707

 

Toinen vaihtoehto on kuten ylläolevassa keskustelussakin tulee esiin korvata kuituhamppu paperikaseilla muovikassit tai vaikka vain osittainkin. Totta on että jotain on pakko tehdä, mutta kuitenkin järkevästi.

Muovikassien täyskiellon sijaan ekokasseja kuituhampusta ja muovikassien kierrätystä.

 

 

Jan Finskas

pj Itsenäisyyspuolue Uudenmaan piiri ry.

Itsenäisyyspuolueen Euroopanparlamenttivaalien ehdokas 2014

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Mikko Saarinen

"Kierrätetään muovikassit tekemällä niistä pantillisia kutn pulloista ja tölkeistä."

Ei onnistu. Muovikassit ei kestä kierrätystä. Lisäsi pussin pantin tulee olla suhteessa uuden pussin valmistushintaan, muuten väärentäjät ilmaantuvat markkinoille. Kauppa joutuisi silloin laskemaan muovipussien hinnan nykyisestä 20 sentistä noin 2 senttiin.

Muovipusseja on turha kierrättää, koska ne ovat jätteenpolttolaitoksille ihanteellista jätettä, jonkan energiarvo on lähes öljyä vastaava.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Puhumattakaan sitä, että moinen kierrätyssysteemi olisi kallis ja kömpelö. Siis klassinen esimerkki hyvää tarkoittavasta byrokraattisesta hölmöilystä.

Asiaan on yksinkertainen ratkaisu. Jos muovipussit kielletään kaupan kassoilta, osta rulla muovipusseja. Yhdellä rullalla tulet toimeen vuosikausia. Voit kierrättää niitä niin kauan, kuin pussi käyttökelpoisessa kunnossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suurin osa kotitalouksien kauppamuovikasseista päätyy roskakasseina jätteisiin. Jos niitä ei olisi roskakasseiksi, niin talousjätteitä varten joutuisi hankkimaan muita pusseja tai sitten kuluttamaan ylimääräistä vettä, pesuainetta ja aikaa jätesankojen pesemiseen. Ne kassit eivät siis ole ostosten jälkeen varsinaista roskaa, vaan edelleenkin pakkausmateriaalia.

Mikko Saarinen

Polyeteenistä valmistettuja muovikasseja paljon vaarallisempia ovat kestomuovista valmistetut läpipainopakkaukset, mapit yms. Ne eivät maadu ja niitä ei ole lupa polttaa, joten ne päätyvät kaatopaikoille.

Samalla tavoin kuin suora sähkölämmitys pitäisi kieltää tehottomana, niin myös öljylämmitys. Öljy pitäisi käyttää ensin polyeteeninä pakkauksissa ja vasta sitten polttaa.

Juhani Penttinen

Eikö muovikasseja korvaavissa tuotteissa olisi suomalaiselle paperiteollisuudelle hyvä markkinarako ? Kuinka suuret summat vuositasolla EU-maissa on kysymyksessä ?

Toimituksen poiminnat