Janerikfinskas Herättää keskustelua Suomen nykytilasta ja siitä mihin suuntaan maata pitäisi viedä.

Koivisto ja Sinivalkoinen kavallus

 • Koivisto ja Sinivalkoinen kavallus
 • Lama
  Lama
 • Työpaikkojen määrä romahti ja syntyi alku uusköyhyydelle
  Työpaikkojen määrä romahti ja syntyi alku uusköyhyydelle

Vajaa viikko sitten kuolleen presidentti Mauno Koiviston synkkä varjo jää elämään ja se tulee herättämään keskustelua varmaan aika ajoin eikä mikään ihme.

Asiaan liittyen puhutaan myös Koiviston konklaavista ja sillä tämä aihe parhaiten tunnetaan.

 

"Koiviston salainen konklaavi-sopimuksen salattu sisältö

Sitten suomen pankit irtisanoivat yli 42 000 suomalaisen yrityksen lainat, jolla kaikki nuo yritykset kaatuivat, eli menivät konkurssiin ja pankit ulosmittasivat heidän vakuutensa (talot jne.). Pakkohuutokaupoissa sitten saatettiin myydä yli 560 000 markan arvoinen talo jollekin paikalliselle ulosottomiehen kaverille 80 000 markalla. 

Pankit siis selvästi halusivat pelastaa itsensä 90-luvun laman aikana, koska olivat myös velkaantuneita. Mutta koska pankit päätettiin salaisella presidentti Mauno Koiviston konklaavilla pelastaa, niin siihen keksittiin keino ryöstää 42 000 yrittäjää.

Koiviston konklaavissa päätettiin myös, ettei yhtäkään suomalaista pankkia voi kukaan yrittäjä haastaa oikeuteen. Joten tällä pankit pesivät kätensä ja hommasivat itselleen syytesuojan.

Koiviston konklaavisopimus ajoi lopulta nämä yli 42 000 konkurssin tehnyttä yrittäjää erään Norjalaisen perintäyhtiön rahastettavaksi.

Lopulta yli 11 000 konkurssin tehnyttä yrittäjää tekivät itsemurhan 90-luvun ja 2000-luvun aikana. Joten kyseessä oli myös eräänlainen suomalaisiin pienyrittäjiin kohdistunut väestönvähennys-operaatio.

Koiviston konklaavisopimus pitää purkaa välittömästi ja nämä 90-luvun yrittäjien velat pitää antaa anteeksi. Sillä kun valtiokin on vuodesta 2008 lähtien velkaantunut mielettömiä määriä, niin tuleville sukupolville jää muuten pelkkä luu käteen. Koska ei siinä ole mitään järkeä, että tulevat sukupolvet joutuvat elämään pallo jalassa rautakettingillä.

Oikeistolainen eliitti kun kaavailee vievänsä suomen EU:n fasistiseen liittovaltioon, jossa ihmisoikeudetkin lopulta riisutaan Kiinan tasolle. Koska demokratia on eliitille suuri uhka, josta täytyy päästä keinolla millä hyvänsä eroon.

Kaiken taustalla on ollut ja tulee olemaan taistelu suomen väestön tietoisuuden hallinnasta.

Kyse on suomen yksittäisten kansalaisten joukko manipuloinnista, joka edelleen toimii aivojen kognitiivista keskusta passivoittavan tv:n avulla. 

Televisio on mitä mainioin joukko manipulointiväline, koska ohjelmien sisältöön ei katsoja pysty mitenkään päättämään. 

Sieltä tulee reality ohjelmia ja Huutokauppakeisaria, sekä muita tyhjäpäiden saippuasarjoja, joihin sitten tavallinen suomalainen jää helposti koukkuun. 

Mutta luovat ihmiset eivät voi sietää televisiota, koska sen sisältö ei yksinkertaisesti palvele enää omaa todellisinta itseä. Varsinkin mainokset joka toisella kanavalla pelkästään ärsyttävät mieltä, kun jatkuvasti täytyy vaihtaa kanavaa mainoksien ajaksi pois.

 

Suomen hallinto yrittää pitää vielä kansan tyytyväisenä

Nyt kun menneinä vuosina Sipilän trio on joutunut tekemään jenkkikonsulttien määräyksestä paljon ikäviä leikkauksia, niin kansa pitää kuitenkin saada pidettyä tyytyväisenä. 

Joten joku oli siellä vetänyt selvästi ässän hihasta ja tuonut nelosolut-kortin pöydälle, joka vielä ylläri ylläri suututti Alkon ahneet omistajat.

Alkoholin vuosittaiset haitat sen sijaan maksavat valtiolle vuosittain monta miljardia ja alkoholivero taas tuo valtion kassaan vain juuri ja juuri miljardin.

Siinä vaiheessa kun Sipilän hallinto alkaa tyrkyttämään suomalaisille tätä yhteiskuntasopimusta, niin tässä vaiheessa hallinto laittaa kätensä duunarien kukkarolle ja sellaiset 5-10 % palkkojen alennukset pistävät lopulta työväestön kaduille huutamaan raivosta. 

Sitten hallinto tuo poikkeuslain ja armeija ottaa vallan, koska poliisien resursseihin ei tätä työväestön tuhoamista uskalleta antaa. Itse asiassa poliisien alasajo on ollut koko ajan käynnissä ja niiden määrää vähennetään koko ajan lisää. Mutta siinä vaiheessa, kun sotilaspoliisi astuu kuvioihin, niin tavallisen perinteisen liikkuvan poliisin palveluksia ei enää täällä tarvita. 

Suomen pankeilla on jo nyt käynnissä ankeat ajat, kun lainanottajia on entistäkin vähemmän ja tämä tietää sitä, että rahan määrä kierrossa vähenee. Joka lisää työttömyyttä ja ostovoiman laskua.

Suomen Pankki varoitti juuri muutama päivä sitten suomen asuntovelkaisten kasvusta.  

Siellä tämä kotitalouksien kasvanut velka tiedetään, että mihin se lopulta johtaa.

Suomen eläkerahastot ovat kuitenkin ryövänneet tuosta suomen yli 100 miljardin velkapotista veroparatiisi-tileille 2/3. Että näiltä Eläkevarmoilta ja muilta HYVÄ VELI -rahastoisat suomikin maksaisi velkansa vaikka samantien. Mutteivät nämä ahneet eläkerahastojen kirstujen päällä istujat suostu antamaan senttiäkään suomen talouden pelastamiseen.

 

Koska eläkerahastot ovat vain rikkaan eliitin käytössä ja sillä ei ole tarkoituskaan parantaa heikentyneen suomen taloutta, tai valtionvelkaa. 

Suomen kansan kun kuuluisi näiden veroporsaiden mukaan olla heidän alamaisiaan ja raataa veronmaksajana, että tämä valtionvelalla keinottelu pysyisi pystyssä.

Todellisuudessa ilman näitä keskiluokan kovan työn raatajia tämä maa ei pyörisi päivääkään. Mutta suurin synti tässä on kuitenkin sen, että tämä yhteisestä kuormasta liikaa ryöstävä eliitti syyttää sitten suomen keskiluokkaa suomen velkaantumisesta, vaikka he ovat siihen itse ahneudellaan syypäitä. 

Kyllä valtiolla rahaa on vaikka muille jakaa, mutta kun elämme kvartaalikapitalismin aikakaudella, jossa suurien lihapatojen äärellä on vain rajatusti paikkoja. Ne paikat ovat vain HYVÄ VELI -verkostolle, eikä sinne ole tavallisilla suomalaisilla veronmaksajilla mitään asiaa. 

Suomen pankit eivät aja kuin vain omaa etuaan ja uutta rahaa syntyy vain velkana.

Mutta nyt kun suomessa on yli 600 000 työtöntä ja valtio velkaantuu tunnin aikana yli miljoona euroa, niin ei tällaista velkaa voida mitenkään maksaa takaisin ajoissa. Koska jossain vaiheessa, kun velkamäärä ylittää tuon kriittisen seuraavan vaiheen, niin tänne tulee vierailulle USA:n hallinnon konsultti, joka haluaa taas jälleen leikata ison siivun seuraavasta valtionyhtiöstä. 

Suomen valtionyhtiöt on tarkoitus ryöstää kaikki täältä ulos, jolloin lopulta olisi jäljellä enää ulkomaalaisten monikansallisten yhtiöiden hallussa oleva Suomi, jossa terveyskeskuksetkin muutetaan lopulta Yhdysvaltain hallinnon kaltaisiksi rahastusautomaateiksi. 

USA:n hallinnon konsultit ovat tulleet suomeen tuhoamaan tämän maan talouden ja ajamaan tänne sen avulla toimeksiantajiensa monikansalliset yhtiöt.

Käynnissä oleva TTIP-sopimus tulee olemaan erittäin tuhoisa hanke suomen valtiojärjestelmälle, koska se tulee vielä viemään myös ihmisoikeuksia pois.

Suomi halutaan vielä mukaan Natoon ja EU-liittovaltioon. 

Naton suhteen asia on jo salaisesti sovittu kulisseissa ja Presidentti Niinistö vielä yrittää esittää, että siitä voitaisiin järjestää kansanäänestys. Mutta Kokoomus lupasi USA:n Helsingin suurlähetystölle vievänsä Suomen Naton jäseneksi ilman kansanäänestystä, mikä oli USA:n suurlähetystön toivomus. 

Lisäksi tämä 1. syyskuuta 2014 Naton ja Suomen kanssa ratifioitu isäntämaasopimus on jo Naton miehityssopimus, joka voidaan aktivoida jo pienelläkin sotilaallisella konfliktilla Euroopassa.

Tämän kaiken takana on Naton suunnitelmat hyökätä Suomen kautta Venäjälle, jos vain saavat ensin valehyökkäyksen toteutettua ja aloitettua sotilaallisen konfliktin Venäjän ja Euroopan välillä. 

http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2016/05/koiviston-salainen-konklaavi-so...

Sivalkoinen kavallus - dokumentti

https://

Lopulta päädyttiin salaiseen kassakaappisopimukseen, jonka sisältö tunnetaan Koiviston konklaavina. Mitä tämä salainen sopimus piti sisällään ? 

Sillä määriteltiin se, että miten suomen pankit saivat pelastettua itsensä. Mutta kun veronmaksajilta ei voitu enää ryöstää rahaa, niin pitikin ryöstää 90-luvun laman yrittäjät. Joten suomen pankit sitten ulosmittasivat kymmenien tuhansien suomen yrittäjien vakuudet.

 

"Salattu muistio valottaa Koiviston tuomioistuin-kritiikkiä pankkikiistoissa

Mitä presidentti Koivisto puhui tuomareille Presidentinlinnassa 6. toukokuuta 1992? Koiviston on väitetty tilaisuudessa painostaneen tuomioistuimia tekemään pankeille edullisia ratkaisuja pankkien ja velallisten oikeuskiistoissa.

 

Presidentin järjestämään oikeuspoliittiseen keskustelutilaisuuteen Presidentinlinnassa 6.5.1992 osallistui:

- 11 tuomaria, joukossa päällikkötuomareita

- 11 oikeusoppinutta eri yliopistoista

- 2 oikeusministeriön tutkijaa

- pankkitarkastusviraston ylijohtaja

Lähde: tilaisuuden muistio

Mistä on kyse?

 • Pankkikriisi lisäsi pankkien ja velallisten oikeusriitoja
 • Koiviston on väitetty painostaneen tuomioistuimia
 • Tilaisuudesta tehty muistio on ollut salainen yli 21 vuotta
 • Muistion mukaan Koivisto pohti tuomioiden ratkaisuperusteita

90-luvun lamassa pelastettiin pankit, mutta lukuisat velalliset jäivät vuosikymmenien velkavankeuteen. Osa velkaantuneista on kokenut kärsineensä vääryyttä myös pankkien kanssa käymissään oikeuskiistoissa.

Presidentin järjestämä oikeuspoliittinen keskustelutilaisuus, josta käytetään nimitystä "Koiviston konklaavi", on toistuvasti nostanut pintaan kysymyksen, ohjailiko pankeista huolissaan ollut presidentti tuomioistuimia.

Korkein oikeus oli noin kuukausi ennen tilaisuutta antanut ratkaisun, jonka mukaan pankki ei voi yksipuolisesti nostaa asuntolainan korkoa.

Tietokirjailija, journalisti Antti-Pekka Pietilä kirjoittaa kirjassaan Pankkikriisin peitellyt paperit (2008), että tuomioistuinten linja muuttui tilaisuuden jälkeen pankeille myönteiseksi. Samaan johtopäätökseen on päätynyt myös muun muassa toimittaja Seppo Konttinen kirjassaan Salainen pankkituki (2007).

Keskustelutilaisuudesta kirjoitettu 36-sivuinen muistio on ollut salainen 21 vuotta. Yle Uutiset pääsi tutustumaan muistioon, joka on äskettäin siirretty tasavallan presidentin kansliasta Kansallisarkistoon. Muistion lukemiseen tarvitaan edelleen lupa, eikä siitä saa ottaa kopioita tai valokuvia.

Muistion mukaan Koivisto nosti avauspuheessaan esiin pankkien vaikeudet. Syynä tähän oli maaliskuussa 1992 presidentin järjestämä talouspoliittinen keskustelutilaisuus, joka oli kääntynyt keskusteluksi "luottolamasta ja pankkien umpikujatilanteesta".

Koivisto kertoo "konklaavia" edeltäneestä maaliskuun talouskeskustelusta muistelmissaan _Kaksi kautta I, Muistikuvia ja merkintöjä _1982-1994. SYP:n pankinjohtaja Björn Wahlroos oli ilmaissut tilaisuudessa vakavan huolensa pankkien tilasta. Wahlroos oli sanonut muun muassa, että "en tiedä ymmärretäänkö oikein, miten vakava on koko rahoitusjärjestelmämme kriisi, joka suurella todennäköisyydellä on edessämme".

Konklaavimuistion mukaan presidentti kertoo kutsuneensa kokoon oikeuspoliittisen seminaarin, koska halusi kuulla juristien kantoja tuomioistuinten tuoreista ratkaisuista. Myöhemmin muistiossa Koivisto täsmentää, että kyse oli juuri tuomioistuinten korkoratkaisuista."

http://yle.fi/uutiset/3-6807049

 

Kyse oli todella ikävästä asiasta Suomea valmisteltiin EU kuntoon kun tarkoitus oli laittaa hakemus EU:n jäsenyydestä lähivuosina. Salaisella sopimuksella haluttiin estää se ettei yrittäjät voineet voittaa oikeudessa jos he haastavat pankit oikeuteen. Pankki voittaisi aina, joka tilanteessa ja tämä tuli esiin konkreettisesti 90-luvun laman yhteydessä kun tuhansia pienyrittäjiä joutui vaikeuksiin vanhan markan politiikan ja siitä seuranneen devalvoinnin seurauksena. Yritykseiä kaatui paljon ja joukossa oli terveitä pieniä, sekä osa keskisuuria yrityksiä. Suurelta osalle pankki ei joustanut tai tullut vastaan vaan pankit vaikuttivat yritysten kaatumiseen.

 

Koivisto myös ohjasi oikeuslaitoksia lain vastaisesti ja asia vaikutti tuomarien nimituksiin vaikka asia haluttiin kiistää.

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2013/09/770-koiviston-konklaavi-1992-...

 

Törkeintä koko asiassa oli se ketkä ajoivat yritykset lopulta alas .... pääministeri Esko Aho kesk, VM Iiro Viinanen kok, Mauri Pekkarinen kesk., Toimi Kankaanniemi Krst. ja 200 vaaleilla valittua kansanedustajaa hyväksyi tuon ,silmää räpäyttämättä !!

 

Mitä me tästä voimme oppia ? Ainakin sen ettei nykyisten harvainvaltaa edustaviin poliitikoihin voi luottaa.

Kyseessä ei ole suoraan Itsenäisyyspuolueen mielipide vaan kyseessä on hankilökohtainen kannanotto.

 

Jan Erik Finskas

Espoo

( pj Ipu Uudenmaan piiri ry. )

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikset kirjoittanut ketkä päätti mitkä yritykset ajetaan alas?
pääministeri E.Aho kesk
VM Viinanen kok
M.Pekkarinen kesk.
T.Kankaanniemi Krst.

Ja 200 vaaleilla valittua kansanedustajaa hyväksyi tuon ,silmää räpäyttämättä?

Unohtuiko myös se että Mauno Koivisto siirsi vastuun eduskunnalle ,joka ennen oli presitentti yksinvaltias Kekkosella?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Presidentti Koivistoa on viime päivät kiitelty ja muisteltu Suomen parlamentarismin palauttajaksi.

Silmänlumetta.

On kyse todella suurista ja vieläpä salatuista asioista.

Kyse on eurooppalaiseen parlamentarismiin siirtymisestä eli päätösvallan luovuttamisesta maan rajojen ulkopuolelle.

Suomen siirtymisestä eurooppalaiseen parlamentarismiin kertoi Helsingin Sanomat 18.1.1992.

Huomenna lehtipisteisiin ilmestyy Karjalan Kuvalehti, jonka artikkeli kertoo ns. pankkikriisistä ja sen taustasta.

Kysymys ei ole Koiviston morkkaamisesta. Valtionhallinnon dokumentit kertovat, etteivät asiat ole niin kuin kansalle on kerrottu.

Sille ei tosiasialle ei voi mitään, että Koivisto teki muutaman valtiopetoksen eli rikkoi perustuslakia. Koiviston konklaavi eli presidentin asettuminen tuomioistuinlatoksen yläpuolelle on yksi niistä.

Suomen virallinen lähihistoria kirjoitetaan uudelleen.

Tässä on luettavaa huomista Karjalan Kuvalehteä odotellessa
http://karjalankuvalehti.fi/images2/pankkikriisi_k...

Totuusterveisin
Jorma Jaakkola, Kokoomus, Kokemäki

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja ihan yksin Koivisto päätti kaiken ? Eikö Suomenpankin EK-etujärjestöllä ollut yhtään näpit pelissä kun pankkien hyväksi päätöksiä tehtiin ?
esim.Sirkka Hämäläinen? SYP johtaja Wahlros? Mika Tiivola? Kouri? Wegelius?

Vähän samaan tapaan kuin "tahot"nyt painostavat hallintarekisteriä laiksi kiireellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #3

1992
6. maaliskuuta – Kansallis-Osake-Pankin pääjohtaja Pertti Voutilainen sanoi pankin kärsineen liki miljardin markan tappiot ns. Kouri-kaupoissa.

Kellä rahat (pääomat) sillä valta.Vielä nytkin .

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Jaakko Lassila oli ollut KOP:in pääjohtajana ennen Voutilaista.

Lassila oli kuulunut Koiviston ja muiden akateemisesti koulutettujen turkulaisten demareiden Knoellinger-keskustelukerhoon, joka oli perustettu jo talvella 1953.

Koivisto halusi tehdä 1990-luvun laman tarkoituksella, jotta Suomen ainutlaatuinen perustuslaki saatiin tuhottua.
Myös Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg kuului Knoellinger-keskustelukerhoon, mutta 1980-luvun loppupuolella Kullbergillä oli paha olo, koska tiesi, mitä on tulossa.

Kullberg olisi halunnut luopua pääjohtajan tehtävästä, mutta Koivisto ei antanut.

Eräältä taholta tuli n. puolitoista vuotta ennen Kullbergin kuolemaa tieto Kullbergin testamentista. Ilmeisesti kyse on kirjeistä, joilla Koivisto ohjeisti Kullbergiä harjoittamaan vahvan markan politiikkaa.

Teollisuus olisi halunnut devalvoinnin ecu-kytkennän yhteydessä 4.6.1991, mutta Suomen Pankin johtokunnan vähemmistö (Kalevi Sorsa ja Markku Puntila) voittivat enemmistön, johon kuului myös pääjohtaja Kullberg.

Miten tämä muuten voidaan selittää kuin presidentti Koiviston määräyksellä?

Casimir Ehrnroth suuttui ecu-kytkennästä ilman devalvaatiota.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #3

# 3

Yksin presidentti.

Koska kysymys oli ulkopolitiikasta, ETA-sopimukseen sisältyvästä (Neuvoston direktiivi 89/647/ETY, annettu 18 päivänä joulukuuta 1989, luottolaitosten vakavaraisuussuhteesta (EYVL N:o L 386, 30.12.1989, s. 14) liittyvästä) Suomea koskevasta mukautusmääräyksestä, siitä määräsi yksin presidentti.

Tuo määräys oli kirjoitettu vain ETA-sopimuksen liitteisiin.

Ilmeisesti Koiviston lisäksi vain aniharvat virkamiehet tiesivät kyseisestä määräyksestä.

Mukautusmääräyksen toteuttamiseen oli ryhdytty jo 1.5.1990, jolloin ainakin Tampereen Aluesäästöpankin tekemä yksipuolinen koronnosto on dokumentoitu.

Juuri yksipuolisen koronnoston laillisuudesta oli Korkein oikeus tehnyt ratkaisun 3.4.1992 presidentti Koiviston toiveiden vastaisesti.
Koska korkein oikeus ei totellut Koiviston "toiveita", Koivisto teki 6.5.1992 konklaavissa selväksi, että pankin on voitettava oikeudessa.

Tämän jälkeen pankit ovat toimineet, miten ovat halunneet. Vain pankinjohtajan omatunto on ollut rajana.

Vielä taustasta:
Keväällä 1991 perustettiin huippusalainen Rohto-ryhmä etsimään keinoja pankkien vakavaisuuden nostamiseksi direktiivin edellyttämälle 8 %:n vakavaisuustasolle. Määräaika kyseiselle tasolle nostamiseksi loppui 1.1.1995.

Maaliskuun 16. päivä 1992 kyseisiä toteutamiskeinoja markkinoitiin lehdistötiedotteessa pankkien luotonantokelpoisuuden parantamiskeinoina.
Edellä mainittu pankin yksipuolinen koronnosto kuului keinovalikoimaan.

Kahden päivän kuluttua eli 18.3.1992 Suomen Pankki lähetti pankeille kiertokirjeen keinojen käyttöönottamisesta 1.5.1992 alkaen.
Siis viisi päivää ennen konklaavia.

Lait valmisteltiin kiireellä, laittomasti valtiopäiväjärjestystä rikkoen.
Myös laki valtiovakuusrahastosta (VVR), jonka EY-direktiivi kielsi.
Ei ole ihme, että VVR:ään liittyvät asiakirjat on määrätty sadaksi vuodeksi (100) salaisiksi!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #3

# 3

On turha luetella nimiä mustatuntuu-kirjoituksena.

Historia tullaan kirjoittamaan uudelleen. Kukaan näistä luetelluista >> Sirkka Hämäläinen? SYP johtaja Wahlros? Mika Tiivola? Kouri? Wegelius?>> ei ollut pääkonna.

Pekka Iiskonmaki

Koivisto siunaili Talvisodan 23.000 kaatunutta. Koivisto ei koskaan tunkenut itseään liian eteen sodassa.

Jopa komppanian päällikkö Lauri Törni sai kirjassa huutia, kun oli liian edessä ja oli pakko seurata.

Hän kertoo siitä kirjassaan ''Koulussa ja sodassa''

Koivisto oli mielestään rauhan asialla.

Koivisto tuhosi 11.000 ihmistä tahallisesti työnsä ääreen ja rauhan aikana.

Tappiot olivat puolet talvisodan tappioista. Se on valtava määrä rauhanaikana.

Haavoittuneita tuli jopa enemmän kuin Talvisodassa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

# 6

Pekka Iiskonmäki:

"Koivisto tuhosi 11.000 ihmistä tahallisesti työnsä ääreen ja rauhan aikana."

Ei ole kysymys pelkästään heistä.
Ei laman vuoksi konkurssiin joutuneista, ei 1990-luvun lamavelallisista (joita edelleen peritään), eikä em. vuoksi itsemurhan tehneistä.

Kysymys on myös 1990-luvulla työttömiksi joutuneiden kohtalosta, julkisten palveluiden leikkauksista, valtionvelan otosta.

Eikä edellä vielä kaikki.
Myös Suomen tämän hetken taloustilanne - kasvava valtionvelka on Koiviston toimien seurausta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Laman syyksi tarjotaan usein mm. Neuvostoliiton / Venäjän viennin romahdusta.

V. 1987 - 1989 Neuvostoliiton vienti oli vain n. 10 % koko Suomen viennin arvosta, eikä sekään romahtanut sinänsä pientä itävientä kokonaan.

Ongelmana oli hallitun rakennemuutoksen osottautuminen täysin hallitsemattomaksi velkavetoiseksi kulutusjuhlaksi suurine palkankorotuksineen 1980 -luvun loppuvuosina, jolloin Koivisto oli presidenttinä ja kiistämättä vaikutti suuresti Suomen talouspolitiikkaan Holkerin hallituksen ja Suomen Pankin kautta.

Pekka Pylkkönen

Tähän kaikkeen on yksinkertainen ratkaisu. Lopeta ruikuttaminen ja käy töihin. Tee paremmin.

Pekka Iiskonmaki

#11
Minä en lannistunut. Aloitin työt puhtaaksi ryöstettynä, mutta viisastuneena.

Ryhdyin töihin hihat heiluen toisessa valtiossa ja en ole katunut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Kekkonen jo sopi rahan vapauttamisen Emu kokeilua varten .(Vapautettiin se myös muualla)
Täällä -89. Oli se osa EU ja rahaliitto Emu sopimusta.
Liikepankit ja Kourit sai mellastaa mielinmäärin. Pankkejahan Pankkituissa pelastettiin.Liikepankkien omistajia.KOP ja SYP.
Liikaselt Aholle
Velkaa 101 Mrd Mk
Ylijäämää 1 Mrd mk
Kianderin kaavio.
Työllisyys n.70%

Ahon hallitus velat teki:
Velkaa 201 Mrd mk
ALijäämää 65 Mrd.

"Tehdäänkö tästä taantuma ? Vai syvä lama? Keskusteli Palace-hotellin kabinetissa isokenkäiset.Kirj. eräs kansanedustaja/ministeri kirjassaan.

Mikä taho tämän laman teki -08? Ketä nyt on pelastettu -08-17?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Konklaaviin osallistuneiden nimilista on tässä:

Korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen, joka toimi tilaisuuden puheenjohtajana.

Tilaisuuden alustajina olivat:

hallintoneuvos Pekka Hallberg korkeimmasta hallinto-oikeudesta,
professori Allan Rosas Åbo Akademista,
professori Heikki Yli-Kangas Helsingin yliopistosta,
tutkija Martin Scheinin Suomen Akatemiasta,
dosentti Juha Pöyhönen (sittemmin Karhu) Helsingin yliopistosta,
apulaisprofessori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta,
erikoistutkija Jyrki Tala oikeusministeriöstä
ylijohtaja Jorma Aranko pankkitarkastusvirastosta

Lisäksi mukana olivat

kihlakunnantuomari Markku Arponen Rovaniemen tuomiokunnasta,
ylituomari Olli Karikoski Oulun lääninoikeudesta,
professori Leena Kartio Turun yliopistosta,
pormestari Juha Kettunen Kuopion raastuvanoikeudesta,
presidentti Esko Kilpeläinen Itä-Suomen hovioikeudesta,
apulaisprofessori Antti Kivivuori Helsingin yliopistosta,
oikeusneuvos Per Lindholm korkeimmasta oikeudesta,
professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta,
presidentti Erkki Rintala Vaasan hovioikeudesta,
professori Kirsti Rissanen Helsingin yliopistosta,
hallintoneuvos Sakari Sippola korkeimmasta hallinto-oikeudesta,
oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipale korkeimmasta oikeudesta,
oikeusneuvos Mikko Tulokas Korkeimmasta oikeudesta,
professori Kaarlo Tuori Suomen Akatemiasta,
professori Jaakko Uotila Tampereen yliopistosta
ja tutkija Veli-Pekka Viljanen oikeusministeriöstä.

Tasavallan presidentin kansliasta olivat paikalla
erityisavustaja Martti Manninen ja
evl Kari Kasurinen.

Isäntänä toimi Tasavallan Presidentti Mauno Koivisto.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

1990 luvun lama oli kakkineen kolmivaiheinen tapahtumaketju. Ensiksi vapautettiin valuuttakauppa ja lainanotto ulkomailta ja heti sen jälkee koko pankkitoiminta. Vapautuksen myötä pankkitoiminnan valvonta laiminlyötiin totaalisti.

Kun velkaa työnnettiin kaikille halukkaille, siitä seurasi pankkikriisi. Muistan hyvin, kun itsekin sain eri pankeilta lainatarjouksia. Tuollaisen 50 000 silloista markkaa olisi saanut pelkästään sillä, että olisin kävellyt pankkiin.

Kun velkansa hupuloinneilta tavallisilta kadun tallaajilta ei ollut mahdollista lainoja takaisin saada, pankit ryhtyvät irtisanomaan lainojaan valuttalainat etusijalla. Niiden summat olivat nuosseet devalvaation verran. Siitä seurasi konkurssien suma. Kaikki tämä oli itse aiheutettua vapauden huumaisen kulutusjohlan jälkihoitoa. Toisinkin olisi voitu menetellä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Heinonen:

"pankit ryhtyvät irtisanomaan lainojaan valuttalainat etusijalla. Niiden summat olivat nuosseet devalvaation verran."

Pitää paikkansa muuten, mutta pankit olivat terminoineet valuuttalainat.

Niinpä pankit vaativat lainaa ottaneilta - siis perusteettomasti - devalvaation lisäämää velkapääomaa maksettavaksi.

Ryöstön taustalla oli ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitettu pankkien vakavaraisuuden nostamiseen liittyvä mukautusmääräys, josta vain aniharvat Koiviston lisäksi tiesivät.

Tuon mukautusmääräyksen paljastuminen olisi ollut katastrofi ETA-sopimuksen tullessa (syksyllä 1992) eduskunnan hyväksyttäväksi!

Jostakin rahat oli ryöstettävä.

Yrittäjät oli ryöstettävä, jotta pankkien vakavaraisuus saatiin ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitetun (taustalla EY-direktiivi) vakavaraisuusmukautusmääräyksen mukaiseksi 1.1.1995 mennessä.

Esimerkiksi verottajalle toimitettiin lista konkurssiin ajettavista yrittäjistä, jotta perusteettomalla ennakkoperinnällä saatiin niiden maksukykyä heikennettyä. Näin helpotettiin konkurssiin ajamista.

Yksi keino oli se, että pankeille annettiin ohjeet yksipuoliseen koronnostoon yhdellä prosentilla 12 %:iin saakka.
Korkein oikeus totesi yksipuolisen koron noston laittomaksi 3.4.1992 (KKO 1992:50) ja tästä syystä Koivisto suivaantui pitämään konklaavin 6.5.1992: pankki ei saa hävitä oikeudessa.

KKO:n ratkaisu 1992:50:
https://www.edilex.fi/kko/ennakkopaatokset/19920050

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenee:

Tampereen Aluesäästöpankki nosti 1.5.1990 lainan korkoa 1,0 prosenttiyksiköllä.

Tampereen raastuvanoikeus teki päätöksen 20.2.1991 lainanottajien eduksi.

Turun hovioikeus antoi tuomionsa 1.7.1991 lainanottajien eduksi.

Korkein oikeuden esittelypäivä kyseisestä korkokiistasta oli 4.2.1992 ja
KKO teki ratkaisunsa 3.4.1992 (KKO 1992:50) lainanottajien eduksi.

Presidentti Koivisto kimpaantui KKO:n ratkaisusta
ja esitti toivomuksensa oikeusoppineille konklaavissa 6.5.1992.

Koivisto rikkoi Hallitusmuodon 2 §:ää asettumalla tuomioistuinlaitoksen yläpuolelle.

Tuomioistuinlaitoksenhan pitää HM 2 §:n mukaan olla riippumaton.

Kysymys oli ulkopolitiikasta (ETA- ja sittemmin EY-jäsenyydestä), josta presidentti Hallitusmuodon 33 §:n mukaan määräsi.

Koiviston konklaavi"toivomuksen" taustalla on ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitettu määräys, jolla Suomen pankkien vakavaraisuus pitää saattaa direktiivin edellyttämälle 8 %.n tasolle.
Määräyksen määräaika päättyi 1.1.1995.

Tekstiä editoitu lisäyksin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #16

Tampereen raastuvanoikeudessa Tampereen Aluesäästöpankki velvoitettiin suorittamaan oikeudenkäyntikulujen korvaukseksi 15 270 markkaa 16 prosentin korkoineen 20.2.1991 lukien.

Koiviston konklaavi-tilaisuuden luonteen paljastanut uutinen oli 6.8.1992 Hufvudstadsbladetissa ja Ilta-Sanomissa.

Lukekaa, miten Ilta-Sanomien uutinen kuului:

"Koivisto arvosteli korkopäätöstä

Presidentti Mauno Koivisto on kummeksunut Korkeimman oikeuden päätöstä, jonka mukaan pankeilla ei olisi ollut oikeutta yksipuolisesti nostaa lainakorkoja. Koiviston mukaan KKO:n olisi lain lisäksi pitänyt ottaa huomioon myös kansantaloudelliset näkökohdat, kertoo tämän päivän Hufvudstadsbladet.

KKO päätti viime huhtikuussa, ettei Tampereen Aluesäästöpankilla ollut oikeutta yksipuolisesti korottaa kahden lainanottajan korkoja yhdellä prosentilla. Pankki määrättiin laskemaan korko aikaisemmalle tasolle ja maksamaan korvaus molemmille lainansaajille.

Hbl:n mukaan Koivisto tapasi maan johtavia juristeja toukokuun alussa. Tässä tilaisuudessa hän lehden mukaan lausui tyytymättömyytensä päätökseen. Presidentin mielestä päätöstä tehtäessä olisi pitänyt ottaa huomioon myös pankkien vaikea asema ja kansantaloudelliset intressit. Koivisto oli pelännyt seurauksia, jos kaikki korotettua korkoa maksavat lainansaajat olisivat vaatineet korvauksia.

Hbl kertoo, että presidentin ja noin 35 juristin tapaaminen presidentin linnassa oli luonteeltaan epävirallinen."

-

Hufvudstadsbladetille konklaavin luonteen ja tarkoituksen paljastaneen tiedon on antanut mitä ilmeisemmin Korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #18

Karjalan Kuvalehden YouTube

https://www.youtube.com/watch?list=PLFEt3iZEGTjsnK...

YouTube liittyy Karjalan Kuvalehden numeroon 1/2017
"Tekikö Koivisto valtiopetoksen?"

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Karjalan Kuvalehden

Tiedot parempia kuin VM/SuomenPankin asiakirjat? Tai pankkikriisi 2008 tiedot jossa itse mukana olleita on haastateltu +liitteenä asiakirjat.

edm.lehden motiivi on mikä väitteessään? Mikä taho pitää yllä ko.lehteä?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

''Mikä taho pitää yllä ko.lehteä?''

Karjala.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Niinpä. Olin lukevinani että IPU perusti kepu,rkp,kok ex-kansanedustajia.
Siksi kai SDP Manu on "hampaankolossa"?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #22

Kun historiaa tuntee, ei kysymys ole "hampaankoloissa" olevista asioista, vaan aivan todellisista asioista. Asioista, joista tuhannet ihmiset ovat maksaneet, osa maksaa edelleenkin,

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #20

Joko luit Karjalan Kuvalehden nro 2/2017?

Jukka Alaspää

Kalela puolusti SDP tä.

Eikä kukaan ennättänyt vielä puhua Halosen Demlalakikomitea sta.
Eikä
Setlementti liitosta
Viittakivi oy

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Koiviston pankkiuraan liittyy esimerkiksi Ilmajokisen Vesi-Sepot ky:n
konkurssiin ajanminen. Nurinmeno tapahtui 1982. Ei aivan huono konkurssipersä, kun tietääkseni vieläkään eivät varat ole pesästä loppuneet.

Entäs Koiviston lausunto inkeriläisistä, joka aiheutti suuren maahanmuuton Venäjältä Suomeen?

Pekka Iiskonmaki

#24
Koivisto oli kallis tunari Suomen kansalle.

Hautalan firman konkurssiin ajaminen oli kosto/kateus tai todella suuren luokan ammattitaidon puute.

Talousmies Koivisto ei ollut edes koulutukseltaan.

Toimituksen poiminnat