Janerikfinskas Herättää keskustelua Suomen nykytilasta ja siitä mihin suuntaan maata pitäisi viedä.

Miksi leipäjonot pitäisi piilottaa ja köyhiä vainotaan ?

 • Heikki Hursti
  Heikki Hursti
 • Muistoissamme hyväntekijä
  Muistoissamme hyväntekijä
 • Miksi leipäjonot pitäisi piilottaa ja köyhiä vainotaan ?
 • Hurstin ruoka-apu
  Hurstin ruoka-apu
 • Miksi leipäjonot pitäisi piilottaa ja köyhiä vainotaan ?
 • Tuloerojen huima kasvu syy lisääntyneeseen köyhyyteen
  Tuloerojen huima kasvu syy lisääntyneeseen köyhyyteen
 • Leipäjono 1917
  Leipäjono 1917
 • Miksi leipäjonot pitäisi piilottaa ja köyhiä vainotaan ?

Viime aikoina on julkisuudessa puhuttu paljon vähäosaisten ruoka-avusta ja köyhyydestä. Hyvä kun siitä on puhuttu tosin pelkällä puheella ei asioita muuteta paremmaksi vaan tarvitaan tekoja.

Syitä huono-osaisuuteen on monia, pitkittynyt työttömyys, puolison kuolema, oman yrityksen konkurssi, asunnottomuus, opiskelu, vakava pitkäaikainen sairaus, päihdeongelmat tai liian pieni ja rittämätän eläke. Siitä ei voi kuitenkaan syyttää asianomaista ihmistä. Jos ongelmiin ei saa apua niin ne useimmiten kasautuvat ja pahenevat.

Ongelmiin ei valtion tasolla ole vuosikymmeniin kovinkaan paljon kiinnitetty huomiota. Yleistä oli valtion puolelta aika niukka avustaminen, joka kohdistui ruokajakoon. Vuonna 1995 alussa Suomi liitettiin EU:n jäseneksi neuvoa antavan kansanäänestyksen jälkeen, jossa toki kampanjointi ei olut avointa ja rehellistä.

Tuon jälkeen alkoi tulla niin sanottua EU:n ruoka-apua, joka koostui pääasiassa kuivamuonasta, makaronista, puurohiutaleista, näkkileivästä ja välillä myös mukana oli hapankorppua. Tuon lisäksi paikoitellen kaupoista vanhaksi jäävää teollista valmisruokaa.

Useimmat ovat jonottaneet ruoka-apua pari kertaa viikossa. Olen itsekin kuulunut niihin. Voin sanoa sen kuinka nöyryyttävää monelle ihmiselle on ruoka-avun jonottaminen siinä pyörii monenlaista mielessä. Kunnioitan suuresti niitä vapaaehtoisia, jotka ovat osa jo vuosia olleet mukana jakamassa apua.

Nyt kuitenkin Juha Sipilän hallituksen aikana on leipäjonot jotuneet suurennuslasin alle ja samoin köyhyys. Sipilän hallitus on lisännyt köyhyttä ja pidentänyt leipäjonoja leikkaamalla kaikkein heikoimmassa asemassa olevien etuuksia kuten opiskelijoiden koulutusleikkaukset, jäädyttänyt indeksikorotuksia pieneläkkeen saajille ja myös muille ryhmille kuten työttömille.

Tämän seurauksena leipäjonot ovat tuntuvasti pidentyneet, ja pitenevät koko ajan lisää.

Mikä tähän olisi ratkaisu ?

Niitä on moniakin ja hyvin yksinkertaisia. ensinnäkin eläkkeiden ja muiden etuuksien indeksikorotusten palauttaminen täysimääräisinä. Työttömien aktiivimallin kaataminen, koska ei sillä tehdä muuta kuin vahinkoa ja kiusataan tuhansia työttömiä, jotka ovat syyttömiä omaan tilanteeseensa.

Myös kansalaispalkan kehittäminen jota voitaisiin kehittää niputtamalla yhteen nykyisiä tukimuotoja ja hieman nostaa niitä. Monelle asuminen tuo suurimman kuluerän ja se tarkoittaa, että 500 €/ kansalaispalkka olisi aivan yhtä tyhjän kanssa jos töitä ei saa tai on vaikka väliaikaistakin sairautta. Sen pitäisi olla minimissään 1000 €/ muu Suomi ja ykköskalleusluokan alue noin 1200 €/kk.

Miksi näin ja se voi kuulostaa suurelta, mutta sitä se ei ole jos lasketaan suurimmat kuluerät, jotka ovat asuminen, sähkö, ja liikkumeninen halvimpien kulkupelien mukaan.

Huono esimerkki historiasta !

Tänä keväänä 2018 on kulunut sata vuotta Suomen sisällissodasta ( 1918 ) sitä edelsi lisääntynyt köyhyys ja ruoan puute. Nyt tilanne on hieman toinen ruokaa on kaupat pullollaan, mutta kaikilla ei ole rahaa sitä ostaa.

Sata vuotta sitten leipäjonoista tie kulki sisällissotaan ja monella siihen osallistuneella tai sitä sivuten oli toive paremmasta Suomesta.

Tällä hetkellä on pakko pysähtyä ja kysyä. Onko Suomessa nyt asiat paremmin ? Siihen voisin vastata osalla menee tosi hyvin, sitten kasvavalla joukolla hiljalleen huonommin ja vielä isommalla joukolla noin 1 000 000 suomalaisella menee surkeasti

Valtiovalta voisi toimia esimerkillisesti

Meidän rahasammot on ulkoistettu eli ne hyvin kannattavat kaivokset, jotka ovat ulkomaisessa omistuksessa. Niillä voitaisiin rahoittaa ja turvata kansallinen hyvinvointi. Jos vain halutaan se on poliittisesta tahdosta kiinni.

Toivon laajempien kansalaisryhmien vaativan Suomessa muutosta, koska se on pitkässä juoksussa kaikkien etu. Leipäjonojen piilottaminen ei auta mitään ja vaarallisempaa olis sen lisäksi jakaa avustuksia vain kerran viikossa vastikkeellisesti.

Me itse olemme vastuussa omasta kansasta ja sen tulevaisuudesta !

Lähteet:

Tältä näyttää leipäjonon ruokakassi vuonna 2015

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000988378.html

Raju uudistus leipäjonoihin? Köyhät halutaan syömään yhdessä, leipäjonot putsataan pääkaupunkiseudun kaduilta

https://yle.fi/uutiset/3-10173516

Hallitus vei rahat leipäjonoilta

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712202200619971_pi.shtml

 

Jan Finskas

Espoo

IPU Itsenäisyyspuolue Uudenmaan piiri ry.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Sipilän hallitushan on toistaiseksi julkaistujen tilastojen mukaan onnistunut pienentämään tuloeroja ja pienituloisimman desiilin reaalitulotkin ovat kasvaneet.

Leipäjonossa olisi hyvä olla kyltti: "saamallasi sosiaaliturvalla SAA ostaa myös ruokaa. Kaikkea ei tarvitse ryypätä".

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Se on valheellista tietoa, jota hallitus on jakanut !

Pekka Pylkkönen

Kyse on tilastokeskuksen julkaisusta. Ehkä sinä kuitenkin julkaiset blogissasi valheellista tietoa?

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas Vastaus kommenttiin #3

Kannattaa ottaa selvää asioista ennen kuin kommentoi ettei puhu mitä sattuu. Tiedän totuuden tästä asiasta 100% !

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Trumpin hallinnon ratkaisu tuohon oli jakaa osa etuuksista suoraan ruokana. Elintarvikkeiden vaihtaminen johonkin muuhun on vähän vaikeampaa.

https://www.politico.com/story/2018/02/12/food-sta...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Leipäjonoissa on työllisiä, työttömiä, opiskelijoita ja vanhuksia. Sulla on ihme fiksaatio tohon ryyppäämiseen. Onko sinulla Pekka kenties alkoholiongelma? Luulet että kaikki muutkin ryyppäävät koska teet niin itse?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ehkä hänestä on vain hauskaa pilkata heikommassa asemassa olevia?

Empatian taso ainakin vaikuttaa tutulta, sieltä jostakin kansakoulun ajoilta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Haistakaa jo heikommassa asemassa oleva. Tässä maassa rahaa saa vastikkeetta luukulta niin paljon että sillä nousee globaalisti suurituloisimpien joukkoon. Jotkut suhteellisuudentajuttomat ääliöt kehtaavat vielä valittaa siitä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #11

Mun eläke on reippaasti alle tonnin enkä saa asumistukia enkä minkäänlaista toimeentulotukea.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #11

Mistä tämä viha oikein kumpuaa? Mikä omassa elämässäsi on niin huonosti, että sitä pitää purkaa pienituloisimpiin ihmisiin?

EU:n mukaan perusturva on Suomessa vain kolme neljäsosaa siitä, miten sen pitäisi olla, joten todellakaan ei tule "vastikkeetta luukulta saatavilla rahoilla" hyvin toimeen. Ja haista ite.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas Vastaus kommenttiin #11

Pekka, Itse et ole tainnut joutua käymään koskaan leipäjonossa. Itse olen ja en häpeä sitä, mutta tuon sen nyt selkeästi julki.

Avustamista ei missään nimessä pidä muuttaa vastikkeeliseksi, koska monille jo nyt apua hakeville on kova paikka nöyrtyä hakemaan apua ja jonottaa ruoka ym. apua. Ymmärrän sen tunteen ja seison heidän tukenaan.

Pekka Pylkkönen

Kyllä kalja maistuu. Ja samoin tiedän että toimeentulotuki on sen verran iso ettei sillä tarvitse nähdä nälkää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #9

Kalja ei maistu eikä rahat silti riitä elämiseen. Ole hyvä ja lopeta valheiden levittely. Ja kokeile perkele itse.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

En ole puhunut vaan ryyppäämisestä luepa juttu huolella. Mainitsin jonoissa olevan monelaista porukkaa. Eikä heitä pidä ruveta syyttelemään ovat syyttymömiä omaan tilanteeseen. Usein asioiden mutkistuminen on monen asian summa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Mielenterveyskuntoutujana en juo, mutta tarvitsen silti ruoka-apua, koska näillä tuloilla rahat ei vaan riitä. Kokeilisit itse ja tulisit sitten pätemään.

Muistuttaisin myös, ettei päihdeongelmakaan ole ihmisen oma valinta.

Pekka Pylkkönen

Kelasta voi hakea toimeentulotukea johtajat eivät riitä.

Eikä se päihdeongelma ole hallituksenkaan syytä. Syyttäkää vaikka auringonpilkkuja. Ehdotetut toimet kuten yhteisruokailu varmasti edesauttaisivat sitä että sapuska tulee ennen kaljaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #10

"Yhteisruokailu" on sosiaalidarwinistinen suunnitelma, jolla pyritään sulkemaan mahdollisimman moni mielenterveyskuntoutuja pois ruoka-avun piirissä. Jos ruuhkaiseen ruokailuun osallistuminen aiheuttaa vaikka paniikkikohtauksen tai kotoa lähteminen on jo itsessään vaikeaa, apu jää suunnitelman toteuduttua saamatta. Mikä on tarkoituskin.

Monen pitää sitä paitsi ruokkia myös lapsensa. Koulupäivä väliin ja lapset mukaan yhteisruokailuun, jolloin puolestaan jää kouluruoka saamatta?

Ei tietenkään sillä, että mikään tästä sinua kiinnostaisi. Olethan puhtaasti vihan asialla.

"Johtajat ei riitä"? Ei hajuakaan, mihin yrität viitata.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hienoa, että Itsenäisyyspuolueenkin ajamat asiat lisääntyvät! Lisäsi huomattavasti puolueen arvostusta silmissäni.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Miksi leipäjonot pitäisi piilottaa ? Hyvä kysymys. Vastaus lienee ilmeinen, poissa silmistä, poissa mielestä. Kun hallitus jankuttaa valheellisesti Suomen olevan nousu-uralla, onhan se pirun nolostuttavaa kun manipulaatiolta menee voima pelkästään katsomalla kokoajan piteneviä leipäjonoja. Mitään konkreettista köyhyyden vähentämiseksi kuitenkaan ei olla valmiita tekemään, päinvastoin, työttömien raippaleikkuri eli aktiivimalli ja muut toimenpiteet päinvastoin pahentavat yhteiskunnan polarisaatiota; köyhät köyhtyy, rikkaat rikastuu. On helvetin härskiä poliitikoilta puhua hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisestä, kun kuitenkin ideologia ja toimenpiteet näyttävät, että tehdään päinvastoin.
Mistäs ne 100 vuotta sitten olleet tapahtumat alkoivatkaan....kyllä se pohjasyy nimenomaan oli toivottomuus, köyhyys ja epätasa-arvontunne. Sitäkö hallitus ajaa....siltä tuntuu.

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Nyt puhuit asiaa sitähän se hallitus ajaa. Köyhät kyykkyyn politiikkaa !

Toimituksen poiminnat