Janerikfinskas Herättää keskustelua Suomen nykytilasta ja siitä mihin suuntaan maata pitäisi viedä.

Moniongelmaiset nuoret on jätetty heitteille

Moniongelmaiset nuoret on jätetty täysin heitteille ja asiasta uutisoitiin vuoden 2011 alkupuoliskolla. Kysessää on nuoria joilla on alkoholi tai huumeongelmia, mutta myös mielenterveysongelmia esiintyy osalla samoilla päihdeongelmaisilla.

Joillakin on myös rikkinäinen perhetausta tai vanhemmat jotka eivät välitä mitä nuoren päivää kuuluu. Välillä on myös tapauksia joissa nuorella ei ole aikuista lähellä jolle voisi kertoa huolistaan luottamuksella kahdenkesken. Nuorten kriisiasemia tai päihdeasemia on ollut esimerkiksi pk-seudulla ja niillä on osittain saatu hyviä tuloksia. Tilannetta on kuitenkin vaikeuttanut se että kriisiasemalla hoidetaan vain yhtä ongelmaa kuten päihde- tai mielenterveysongelmaa. Eikä vaikkapa nuoren taloudellista tilannetta kartoiteta tarpeeksi tarkasti eli silloin apua tarjotaan vain osittain ja kokonaisvaltainen hoito/ apu jää saamatta.

Jos mukaan kuuluu vielä työ-tai koulupaikan puuttuminen eikä varmaa pohjaa ole tulevaisuutta ajatellen niin se vaan lisää ahdistusta. Useat jäävät ilman työ -tai koulutuspaikka siitä huolimattakin että ovat hakeneet useista paikoista. Myös eduskunnassa on ollut väittelyä siitä ettei nuorten tarpeita huomioida kuten pitäisi. Hallitus ehti jossain vaiheessa luvatakin jotain apuja vaan ne jäi tapansa mukaan lupauksen asteelle kuten monet asiat ovat jääneet tällä vaalikaudella.

Sen sijaan ihan vuoden alkupuolella hallitus muistikin nuoria tekemällä päätöksen ettei kaikkia nuorten päihdeasemia tarvita vaan niitä voidaan sulkea pk-seudulla. Herääkin kysymys. Miksi ihmeessä kun avuntarjontaa pitäisi lisätä ja kehittää monipuolisemmaksi ?

EU on osaltaan lisännyt varsinkin huumausaine ongelmaa kun unionin sisällä ei ole rajavalvontaa joilla huumausaine seulontaa suoraan tehtäisiin. Sen sijaan sitä tehdä Suomen sisäpuolella kun ongelma on jo ehtinyt levitä ja puhjeta pahemmin. Mahdotonta on paikata vuotavaa venettä jos reikiä on useita eli on saatava tullivalvonta takaisin ja se saadaan vain sillä että Suomi irroitetaan unionista.

Uudella eduskunnalla on mielestäni ehdoton velvollisuus tarttua asiaan tosissaan ja luoda kriisi ja tukipisteitä joissa on laajat avunsaanti mahdollisuudet saman katon alla niin ettei nuorta juokuseta paikasta toisen.

Jan Erik Finskas

Espoo

Kansanedustajaehdokas 2011 eduskuntavaalit

Itsenäisyyspuolue Uudenmaan piiri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat